|
|
|

PREHRANA AKTIVNE MAMICE

Življenje mladih mamic je dandanes v marsičem zahtevnejše kot kadarkoli prej. Kljub obilici pripomočkov, ki so danes na trgu in pomembno olajšujejo življenja mladih staršev, še ni bil izumljen karieri morda najbolj potreben – takšen, ki bi omogočil, da ima dan več kot štiriindvajset ur. V želji po uspešni karieri, urejenemu videzu, nasmejanim otrokom, zadovoljnemu možu in morebitnimi drugimi aspiracijami marsikatera mlada mamica pregori. Ravno zato je izrednega pomena, da stalno skrbi za svojo psiho-fizično kondicijo, in tako prepreči negativne posledice vsakodnevnih obremenitev. Temelj telesnega zdravja pa je pravilna prehrana.

URAVNOTEŽENA PREHRANA JE ZDRAVA PREHRANA


Za mlade mamice veljajo enaka načela zdravega prehranjevanja kot za splošno populacijo. Poskrbeti morajo za uravnoteženo, pestro prehrano, katere bistvo se najlažje strne v pravilo »jej vsega po malem«. Vsakodnevno morajo pokriti potrebe po biološko visoko vrednih beljakovinah, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline (živalski izvor: meso, ribe, mleko in mlečni izdelki, jajca idr.; rastlinski izvor: stročnice, soja, oreški, mešanice žit idr.), esencialnih maščobni kislin (rastlinska hladno stisnjena olja, oreški, semena, mastne ribe, idr.) ter vitaminih in mineralih (sadje in zelenjava vseh vrst, polnovredna žita, meso, mleko, jajca idr.). Za energijo, ki jo mamice še kako potrebujejo pri svojih opravilih, pa so ključnega pomena ogljikovi hidrati. Te naj bodo v večji meri sestavljeni, saj poleg boljše hranilne vrednosti vsebujejo tudi več vlaknin, ki upočasnijo presnovo izkoristljivih ogljikovih hidratov (polnovredna žita, testenine, krompir, nepredelani kosmiči, kaše, neoluščen riž, zelenjava, idr.). Seveda se je pametno odrekati sladkorju, sladkanim pijačam in seveda sladkarijam. Vsa navedena potrebna hranila je priporočljivo v manjših količinah uživati preko celega dneva, saj se tako doseže konstanten nivo energije, psihične in fizične zmogljivosti ter odpornosti imunskega sistema. Večji del morajo predstavljati ogljikovi hidrati (55-65%), nekoliko manjši maščobe (25-35%) in najmanjši beljakovine (10-15%).

NAVADE ZDRAVE PREHRANE PRENESITE TUDI NA OTROKA


Z veliko mero skrbnosti morajo mamice načrtovati in nadzirati tudi prehrano svojega otroka. Stremeti morajo k čim manjšemu vnosu sladkorja, ker se otrok hitro razvadi in zasvoji s sladkorjem. Namesto sladkarij je treba otroku dajati prigrizke, ki vsebujejo različne vrste sadja in zelenjave. Na zelenjavo in sadje ga je treba navaditi že zelo zgodaj, ker se mu v zgodnjih letih najbolje zaznamuje občutek za okus. Težavi večine otrok, da ne marajo zelenjave, v večini primerov botruje prav uživanje velikih količin sladkarij v otroških letih. Seveda pa lahko mamice na svoje malčke pozitivno vplivajo tudi s svojim zgledom - če se same prehranjujejo zdravo, bodo njihove dobre navade bržkone prevzeli tudi njihovi otroci.

Pri doječih mamicah ni nobenih posebnih dietnih pravil. Malo bolj morajo paziti le na zadosten in malenkost večji vnos beljakovin in uravnotežen vnos vitaminov in mineralov.

PREHRANO DOPOLNITE Z VADBO

Pomemben vpliv na dobro psiho-fizično počutje ima tudi telesna aktivnost. Mamica si mora kljub primanjkovanju prostega časa vzeti kakšno urico na dan samo zase, da se telo in um sprostita ter napolnita z novo energijo in dobro voljo. Od aktivnosti je priporočljivo izvajati tako anaerobni trening za moč kot tudi aerobni trening za vzdržljivost.

Pri vajah za vzdržljivost je bolj kot sama težavnost vadbe pomemben predvsem časovni razpon vadbe, ki naj traja vsaj pol ure ali več. To bo poživilo vaš srčni utrip in porabo telesnih maščob na račun energije, ki vas bo napolnila za cel dan. Primerna vadba je hoja, tek, kolesarjenje in plavanje. Aerobno vadbo pa dopolnite tudi z anaerobno vadbo za moč. Pri vajah za moč so zelo pomembne vaje za stabilizacijo trupa, s katerimi krepimo mišice jedra, to so trebušne in hrbtne mišice. Nerazvite mišice jedra so v večini primerov vzrok za bolečine v ledvenem delu hrbtenice, ki so pri mladih mamicah zelo pogoste, že med nosečnostjo in tudi kasneje, pri vzdigovanju in prenašanju otroka. Primerna vadba je vadba pilatesa, ki se osredotoča na nadzorovano raztezanje in krepitev težje dostopnih trebušnih in hrbtnih mišic, ki podpirajo pravilno telesno držo in razbremenjujejo telo. Vse vaje se izvajajo počasi in z veliko mero nadzora, z upoštevanjem pravilnega dihanja pa vadba poleg krepitve telesa tudi lajša stres in sprošča.

V VADBO VKLJUČITE TUDI OTROKA

V aktivnost pa je treba čim hitreje vključiti tudi otroka. Otroci, ki so že majhni izpostavljeni aktivnemu življenju, bodo te navade prevzeli nase tudi, ko bodo starejši. Igranje v naravi, hoja in tek ob vozičku so dobri načini kvalitetnega preživljanja prostega časa. Lahko pa se odpravite tudi na vadbo mamice z dojenčkom, ki vključuje vaje, ki jih izvajate skupaj s svojim otrokom. Vadba z dojenčkom nosi poudarek na mamici, vendar pa skozi dotik in premikanje vpliva tudi na gibalni in mentalni razvoj otroka, mu daje občutek varnosti in krepi čustveno vez med staršem in otrokom. S seboj vzemite kakšen prigrizek in stekleničko vode ali nesladkanega čaja, slabo voljo in najrazličnejše izgovore pa pustite kar doma.

Preberi članke s podobno tematiko:

Brezin blog pišemo osebni trenerji Kluba Breza, zagovorniki zdravega načina življenja, ki povezuje telesno aktivnost, kakovostno prehrano, sproščanje in še mariskaj. 

V Klubu Breza k vsem programom pristopamo celostno: nudimo celoten spekter wellness storitev, da bi tako dosegli optimalne rezultate.

Želimo si, da bi bil naš blog zanimiv tako našim gostom, ki bodo lahko tu našli vsebine povezane z našimi dejavnostmi ter koristne nasvete, združene na enem mestu, na drugi strani pa tudi ostalim obiskovalcem te spletne strani, ki preko teh vrstic lahko spoznavajo koncept Kluba Breza.
ZADNJA OBJAVA

18.01.2018
 
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?