|
|
|

AKTIVNA NOSEČNICA

V današnjem času se pojavlja vse večja skrb za lastno zdravje in osveščenost o pozitivnih učinkih telesne dejavnosti na telo. Vadba je postala del vsakdana in pojavlja se vedno večje vključevanje ljudi v različne športne dejavnosti v različnih življenjskih obdobjih, kjer nosečnice ne smejo biti izjema. Ženske, ki so bile športno aktivne, morajo nadaljevati svojo aktivnost tudi naprej v nosečnosti, in tudi tiste, ki pred nosečnostjo niso bile telesno dejavne, morajo zaradi boljšega počutja, zdravega načina življenja in lažjega poroda, pričeti z neko obliko telesne dejavnosti.

Na kaj pa moramo biti pozorni pri izbiri prave telesne aktivnosti?
Nosečnice, ki so bile prej telesno neaktivne, naj z vadbo pričnejo počasi in jo primerno in po potrebi povečujejo. Temeljno vodilo je vedno in vselej: " Poslušanje lastnega telesa”. Zelo priporočljiva je vadba, ki razbremeni mišice in sklepe. Vadbe kot so pilates in joga, na nežen in povsem varen način pospešujejo prekrvavitev in gibljivost sklepov in s tem preprečijo otekanje, s katerim se srečuje večina nosečnic. Še posebno skrb namenjajo trebušnim mišicam in mišicam medeničnega dna, ki imajo pomembno vlogo pri porodu, zadrževanju urina in blata ter pri spolnosti.

Poleg dvoranskih vadb je za prej telesno neaktivne nosečnice primerna in zelo svetovana telesna aktivnost tudi vadba v vodi: plavanje ali vodena vadba. Ker je teža telesa v vodi manjša, je manjša tudi obremenitev na hrbtenico in sklepe ter bolečine v križu in vratu. V vodi se nosečnica izogne tudi možnostim poškodb, saj udarci in padci niso mogoči. Izogibati se je potrebno le vadbi v previsoki ali prenizki temperaturi vode. Ta mora imeti 28-30C.

Nosečnice, ki so bile že prej telesno dejavne pa se poleg plavanja in vadbe v vodi lahko poslužujete tudi "napornejših” vadb, kot npr. tek, aerobika in fitnes. Vendar previdno: paziti je potrebno, da vadba ne bo pretirana, kar pomeni, da se ne sme sprevreči v nezaželeno t.i. anaerobno vadbo, kjer zaradi preobremenjenih mišic telo proizvaja mlečno kislino. Ta povzroča mišično napetost in utrujenost. Obenem je potrebno paziti na dihanje, saj lahko neenakomerno dihanje zmanjšaoskrbo ploda s kisikom. Poleg tega se je potrebno izogibati vadbam, ki vsebujejo sunkovite gibe ter skrajne položaje, ki lahko povzročijo pretirano raztegovanje in poškodbe. To so vadbe, ki so v večini povezane s padci in udarci, kot so tenis, košarka, odbojka, plezanje in v zimskem času alpsko smučanje.

Da bi bila telesna vadba kar najbolj varna je najpomembnejše, da upoštevate priporočila za varno vadbo ter poslušate svoje telo in opazujete kako se telo odziva na telesno dejavnost. V primeru kakršnekoli bolečine v trebuhu, hrbtenici, sramnični zrasti, nenadno otekanje gležnjev, rok in obraza ali krvavitve je potrebno vadbo prekiniti in se posvetovati s svojim ginekologom. Priporočljiva je vadba pod strokovnim vodstvom, ki poleg vadenih koristi priuči tudi pravilnih vzorcev za spreminjanje telesnih položajev, kot so usedanje, vstajanje , dvigovanje ipd., ki so za vsako nosečnico izredno pomembni. Zaželeno je telesna dejavnost skozi celo nosečnost in nadaljevanje po porodu.Preberi članke s podobno tematiko:

Brezin blog pišemo osebni trenerji Kluba Breza, zagovorniki zdravega načina življenja, ki povezuje telesno aktivnost, kakovostno prehrano, sproščanje in še mariskaj. 

V Klubu Breza k vsem programom pristopamo celostno: nudimo celoten spekter wellness storitev, da bi tako dosegli optimalne rezultate.

Želimo si, da bi bil naš blog zanimiv tako našim gostom, ki bodo lahko tu našli vsebine povezane z našimi dejavnostmi ter koristne nasvete, združene na enem mestu, na drugi strani pa tudi ostalim obiskovalcem te spletne strani, ki preko teh vrstic lahko spoznavajo koncept Kluba Breza.
ZADNJA OBJAVA

18.01.2018
 
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?